Gå direkt till sidans innehåll

Statistik: Badvattenkvalitet

Kustmiljö med badbrygga
Artikel

Badsäsongen lider mot sitt slut, även om vinterbadarna kanske inte håller med om det. Kvaliteten på vattnet vid våra badplatser är generellt hög i Sverige, men vissa har kanske stött på skylten Avrådan från bad eller Otjänligt för bad under sommaren. Statistiken om hur många provtagningar som visat på otjänliga badvatten finns nu att se hos Havs- och vattenmyndigheten.

Tre bedömningar: Tjänligt, Anmärkning och Otjänligt

Varje år tas tusentals prover vid svenska badplatser, och halten av bakterierna E. coli och intestinala enterokocker avgör ifall vattnet är tjänligt inte. Ett tjänligt badvatten har låga halter av bakterierna och innebär ingen hälsorisk att bada i. Tjänligt med anmärkning betyder att halten av bakterier är förhöjd, men man kan fortfarande bada utan någon hälsorisk. Ett otjänligt badvatten har höga halter av bakterier, och risken finns att den som badar blir sjuk om man får i sig vatten. Genom att sammanställa årets provtagningar kan vi få en bild av hur badvattenkvaliteten ser ut i kommunen, och sedan jämföra med tidigare år för att få en uppfattning om ifall badvattenkvaliteten förbättras eller försämras.

Provtagning och långsiktig klassificering

Förutom provtagningen görs även en långsiktig klassificering av varje badplats, som baseras på de senaste fyra årens provtagningar. För nya badplatser kan klassificeringen basera sig på färre år. Den årliga klassificeringen görs nu efter badsäsongens slut och presenteras innan nästa badsäsong drar igång i vår. Det finns fyra klassificeringar en badplats kan få: utmärkt, bra, tillfredsställande eller dålig.

Badbrygga vid skogssjö

EU-bad eller frivillig provtagning

Genom EU finns krav på att badplatser med över 200 badande per dag provtas 3-4 gånger per år och rapporteras till Havs- och vattenmyndigheten. Dessa bad kallas för EU-bad, och har skyltar som visar badvattenkvaliteten med stjärnor och text. Den baseras på den långsiktiga klassificeringen, alltså hur badvattnet har sett ut tidigare år, och inte på den senaste provtagningen.Många kommuner gör också frivilliga provtagningar på badplatser som inte är registrerade EU-bad och rapporterar även dessa till Havs- och vattenmyndigheten. Allt finns i samma statistikdatabas.

Visa badvattenkvalitet i din barometer

Vill ni också visa andelen eller mängden provtagningar utan anmärkning, eller få in nya siffror i er indikator, hör av er till oss!

Uppdaterad: 2024-10-15