Gå direkt till sidans innehåll

Miljöbästa kommun 2023

Delmål SE. 9. 14

För det 15:e året presenterar Aktuell Hållbarhets sin kommunrankning ”Miljöbästa kommun". Med hjälp av Miljöbarometern kan du ta del av resultatet.

Sveriges kommuner får tävla om titeln baserat på hur väl de interagerar klimat- och hållbarhet i den kommunala agendan. I rankningen mäts både kommunernas aktivitet och ambitionsnivå inom flera viktiga områden som är betydande i omställningen för ett framtida hållbart och fossilfritt samhälle. Rankningen görs av tidningen Aktuell Hållbarhet. Verktyget Miljöbarometern används för att på ett transparent sätt redovisa hela resultatet, år för år. Redovisningen innehåller både enkätsvar från Sveriges kommuner, samt insamlad statistik hämtad från en rad olika källor.

Sveriges miljöbästa kommun - Aktuell hållbarhet

Lund tar hem förstaplatsen 2023

Lund vinner årets kommunrankning! Senaste vinsten fick kommunen år 2011, men kommunen har legat i toppskiktet länge. Förra året hamnade Lund på andraplatsen.

Ny kategori: Årets landsbygdskommun

En nyhet sedan förra året är kategorin bästa landsbygdskommun, för att uppmärksamma alla mindre kommuners engagemang och driv för hållbarhetsfrågor. Förhoppningen är att detta tillskott ska inspirera små kommuner att fortsätta utveckla ett ambitiöst miljöarbete och använda de resurser man har på bästa möjliga sätt. Här kan årets vinnare Simrishamn visa vägen framåt.

Tillgången till hållbarhetsinformation är viktig i rankningen

Aktuell hållbarhets kommunrankning baseras på deras egen enkät samt kommunstatistik från andra aktörer, såsom Avfall Sverige, Vattenmyndigheten och Ekomatcentrum. Vid utvärdering av enkätfrågorna ställs krav på att arbetet ska vara dokumenterat och att allmänheten ska kunna ta del av informationen för att kommunen ska få poäng. Här refererar många av våra kunder till sin egen miljöbarometer, där de publicerar information om sitt miljö- och hållbarhetsarbete och statistik över hur utvecklingen ser ut.

Uppdaterad: 2023-10-03