Järfällas Miljöbarometer blir Hållbarometer
ArtikelArbetet med social hållbarhet har nu tagit plats i Järfälla kommuns Miljöbarometer - som byter namn till Hållbarometern.
Åtta program och strategier inom social hållbarhet finns nu redovisade i Järfälla kommuns Hållbarometer. Bostadsförsörjningsprogram, Strategi för att minska socioekonomisk segregation, Program för barn och ungas rättigheter är några av styrdokumenten som tillsammans visar det ambitiösa hållbarhetsarbetet i kommunen.
Statistik över kommunen - och dess bostadsområden
Inom en kommun som Järfälla finns stora variationer mellan olika bostadsområden. För att visa utvecklingen i kommunen kopplat till exempelvis segregation och bostadsförsörjning räcker det inte med kommunövergripande statistik - den behöver brytas ner och jämföras mellan olika stadsdelar eller bostadsområden. I Järfällas Strategi för att minska socioekonomisk segregation har fem stycken bostadsområden, så kallade RegSO-områden, lyfts fram i statistiken och jämförs med genomsnittet för kommunen. I Bostadsförsörjningsprogrammet visas skillnaderna mellan kommunens samtliga RegSO-områden när det kommer till trångboddhet och upplåtelseform.
Järfälla använder verktygets kartfunktioner för att jämföra indikatorer per bostadsområde.
RegSO och DeSO
Sedan 2018 respektive 2020 finns två nya indelningar av statistiken inom kommunerna i Sverige. DeSO, som står för Demografiska statistikområden gäller från år 2018 och utgår främst från tätorter och valdistrikt, men följer också geografiska gränser såsom vattendrag, järnvägar och gator. RegSO, som står för Regionala Statistikområden, skapades genom att DeSO-områderna aggrigerades till färre områden och varierar i antal för olika kommuner från två till 147 stycken. Statistik på dessa nivåer för en mängd olika nyckeltal går att hitta i SCB och i Boverkets tjänst Segregationsbarometern.
Att levandegöra styrdokumenten
Många av styrdokumenten i Järfälla kommun saknar statistisk uppföljning, men har redovisats i Hållbarometern med förväntade effekter och identifierade åtgärder. Att skapa en webbstruktur från styrdokumenten som besökare kan klicka runt i och söka i blir ett sätt att levandegöra dokumenten som annars kan vara svåra för invånarna att ta till sig. Att visa dokumenten på webbplatsen kan öka insynen för medborgarna och på så sätt tydliggöra kommunens strategier för att skapa en hållbar kommun.
Stöd i redovisningen
Hör gärna av dig till oss om ni behöver hjälp med att importera RegSo-områden, skapa tydliga kartdiagram eller skapa en redovisningsstruktur för social hållbarhet.