Gå direkt till sidans innehåll
Miljöbarometern logo

IT-verktyg för miljöredovisning på webben

Idag invigs miljöbarometern för östra Skaraborg

2013-11-08:

Idag invigde kommunalråden från Falköping, Hjo, Karlsborg, Skövde och Tibro Miljöbarometern för östra Skaraborg. Här kan invånare och anställda följa miljöutvecklingen i de fem kommunerna. Vi på Miljöbarometern har haft ett helhetsansvar för uppdraget och har även tagit fram en rapport över miljöutvecklingen.

Invigning av Miljöbarometern för östra Skaraborg

Kommunalråden inviger webbplatsen genom att symboliskt knyta ett grönt band.
Foto: Håkan Bremberg

I dag samlades kommunalråden från Falköping (Ulf Eriksson), Hjo (Catrin Hulmarker), Karlsborg (Kjell Sjölund), Skövde (Katarina Jonsson) och Tibro (Claes Jägevall) för att inviga sin nya gemensamma miljöbarometer. Invigningen av webbplatsen blir startpunkten för ett fördjupat samarbete mellan kommunerna.

- Vi har sedan tidigare ett utvecklat samarbete inom miljötillsynen och det är väldigt roligt att kunna ta detta vidare och även samarbeta i de miljöstrategiska frågorna, säger Eva Berglund, Biträdande förbundschef för Miljösamverkan östra Skaraborg.

Bakom webbplatsen står de fem kommunerna tillsammans med Miljösamverkan i östra Skaraborg som är den gemensamma tillsynsmyndigheten. Miljöutvecklingen redovisas genom 75 utvalda miljöindikatorer uppdelade i nio fokusområden; klimat, energi, trafik, luft, vatten, natur, kemikalier, avfall och bostad. Inom varje område beskrivs kopplingen till nationella miljömål, miljökvalitetsnormer eller gränsvärden. Statistiken har hämtats från en mängd olika källor, dels från nationella och regionala myndigheter och dels från miljötillsynen och de kommunala förvaltningarna och bolagen.

- Miljöbarometern är ett sätt att åskådliggöra hur vi ligger till och blir ett viktigt underlag för det fotsatta miljöarbetet, säger Eva Berglund.

Arbetet startade med att miljönämnden beställde en miljötillståndsredovisning av sitt miljökontor. Miljöbarometern AB fick uppdraget att ta fram både en traditionell rapport och en pedagogisk webbrodevisning.

- Vi har haft ett helhetsansvar för uppdraget som inneburit allt från att ta fram förslag till indikatorer, samla in och sammanställa data och analysera utvecklingen till att skriva rapporten, utveckla webbredovisningen och presentara resultatet för miljönämnden, säger Johanna Edestav, Miljökonsult på Miljöbarometern AB.

Miljöbarometern för östra Skaraborg vänder sig till kommunernas tjänstemän och politiker såväl som kommuninvånare och elever och studenter som kan hitta data till skolarbeten och uppsatser. Syftet med webbplatsen är att öka insynen och delaktigheten i kommunernas miljöarbete och att öka användningen av miljö- och hållbarhetsdata som beslutsunderlag.

Vill du se mer om invigningen? Titta på filmen från Skövde nyheter.

Se filmen från invigningen. Skövde Nyheter

Webbredovisningen och rapporten kan du hitta här:

Webbredovisning, Miljön i östra Skaraborg

Miljötillståndsrapport 2013

 


Är din kommun intresserad av en liknande redovisning? Hör av dig till oss!

Relaterade sidor

Uppföljningar

Miljöredovisa på webben!

Huvudområden

Senaste nytt om Miljöbarometern

Delområden

Lanseringar

Miljöbarometern Sverige AB | info@miljobarometern.se | 08-720 35 05