Gå direkt till sidans innehåll
Miljöbarometern logo

IT-verktyg för miljöredovisning på webben

Rösta på finalisterna i Earth Hour City Challenge

Earth Hour City ChallengeTre miljöbarometerkommuner har gått till final i Earth Hour City Challenge; Stockholm, Malmö och Oslo. Nu kan du rösta på den kommun som du tycker bäst förtjänar utmärkelsen. Vinnaren tillkännages i Malmö den 19 mars.

Totalt har 66 städer anmält sig till den internationella klimatutmaningen som lanserades förra året på initiativ av Världsnaturfonden WWF. Av dessa har 17 städer i Kanada, Indien, Italien, Norge, Sverige och USA har valts ut att gå vidare. Den 19 mars avgörs vem som blir Earth Hour Capital 2013.

Genom det globala initiativet hoppas WWF få större global spridning av lösningar för hållbar stadsutveckling som redan finns på många håll. Juryn kommer att lägga särskild tonvikt på hur städerna planerar att tillgodose människors dagliga behov av t ex bostäder, transporter, energi och samtidigt göra städerna grönare och attraktiva att bo i.

Bland Miljöbarometerns användare uppmärksammas Malmö särskilt för satsningarna på smarta elnät, energismarta bostäder och mobilitetslösningar i stadsdelarna Hyllie och Fullriggaren. I Rosengård lyfts "Hållbara Hilda" fram som ett bra exempel på hur man kan satsa på energisnåla och klimatsmarta lösningar i befintlig bebyggelse i samarbete med de boende.

Stockholms satsningar på trängselskatten och planerna för "Hållbara Järva" - upprustningen av miljonprogrammet med mål om halverad energianvändning samt investering i solenergi - lyfts fram som särskilt intressant.

Oslo uppmärkasammas särskilt för sin klimat- och energifond som ska finansiera övergången till fossilfri energi samt för sin medverkan i FutureBuilt - ett samarbete för att genomföra 50 pilotprojekt, stadsområden samt enskilda byggnader, med lägsta möjliga utsläpp av växthusgaser.

- Städernas engagemang är otroligt inspirerande. Starka åtaganden på lokal nivå kan bidra till att vända ohållbara trender. Många utvecklar ambitiösa utvecklingsplaner för bostäder, transporter och energi. Vi önskar nu finalisterna lycka till i utmaningen, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

Utmaningen sker i samarbete med stadsnätverket ICLEI (Local Governments for Sustainability)och deltagarna rapporterar in sin information till Carbon Cities Climate Registry (CCCR).

I Kanada har Colwood, Surrey och Vancouver utsetts till finalister, i Indien Cochin, Coimbatore och Delhi, i Italien Forli och Siena, i Norge Arendal, Oslo och Stavanger, i USA Chicago, Cincinnati och San Francisco och i Sverige Malmö, Stockholm och Uppsala.

Länkar:

Läs mer om utmärkelsen

Stockholms miljöbarometer

Malmös miljöbarometer

Oslos miljöbarometer

Relaterade sidor

Uppföljningar

Miljöredovisa på webben!

Huvudområden

Senaste nytt om Miljöbarometern

Delområden

Utmärkelser

Miljöbarometern Sverige AB | info@miljobarometern.se | 08-720 35 05