Gå direkt till sidans innehåll
Miljöbarometern logo

IT-verktyg för miljöredovisning på webben

Sveriges miljöbästa kommun 2012 utsedd

2012-06-28

Sveriges Miljöbästa kommun 2012 utsedd

Eskilstuna hamnar i topp i 2012 års miljörankning. På andra och tredje plats kommer Örebro och Malmö. Det står klart när Miljöaktuellt presenterar resultatet från sin årliga undersökning av kommunernas miljöarbete. Hela undersökningen "Sveriges Miljöbästa kommun" är tillgänglig på webben via verktyget Miljöbarometern.

Det är fjärde gången som Miljöaktuellt utser Sveriges Miljöbästa kommun. Rankningen ska identifiera goda exempel och motivera dem som inte kommit så långt. De kommuner som hamnar i topp är de som är bäst i klassen på miljöområdet.

Resultatet presenteras på Miljöaktuellts hemsida med hjälp av Miljöbarometern. Där kan du se resultatet i din kommun eller följa utvecklingen fråga för fråga. Miljöbarometerns funktioner gör att resultatet presenteras på ett tydligt och lättförståeligt sätt.

Kommunrankningen har utformats med hjälp bland annat Boverket, Energimyndigheten, Havs- och vattenmyndigheten, SKL och forskaren Christel Cederberg för att på bästa sätt försöka spegla tillståndet i kommunerna. Som underlag används Miljöaktuellts egen enkät men även undersökningar utförda av andra aktörer, som Gröna Bilister och Ekomatcentrum. Svarsfrekvensen på Miljöaktuellts egen enkät är i år rekordhöga 96 % vilket gör det till den mest heltäckande granskningen av kommunernas miljöarbete.

På årets topp 3 återfinns både kommuner som tidigare legat i framkant men också en nykomling, nämligen årets vinnare Eskilstuna. Kommunen har klättrat 19 placeringar sedan 2011 och samlade ihop 29 poäng av 35 möjliga. På plats två återfinns, precis som förra året, Örebro. Även tredje platsinnehavaren är oförändrad, där hittar vi Malmö.

 

Så bra är din kommun

Relaterade sidor

Uppföljningar

Miljöredovisa på webben!

Huvudområden

Senaste nytt om Miljöbarometern

Delområden

Lanseringar

Miljöbarometern Sverige AB | info@miljobarometern.se | 08-720 35 05